Czy próbowałeś/łaś kiedyś wyrobów z OSM Skała?

O mleczarni


Cześć, opowiem Ci coś ciekawego o małej mleczarni,
która z powodzeniem konkuruje na rynku z wielkimi firmami mleczarskimi:)

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale prowadzi swoją działalność już od 60 lat . Znajduje się na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na płaskowyżu ojcowskim, gdzie są silnie zakorzenione tradycje rolnicze. 
Na poniższej infografice są przedstawione główne wydarzenia z historii spółdzielni





Brak rozwiniętego przemysłu w tych rejonach sprzyjał i nadal sprzyja ekologicznej produkcji pasz, służących do żywienia krów, co ma ogromne znaczenie dla jakości surowca, czyli mleka z którego powstają produkty.
 OSM jest niedużą spółdzielnią o niewielkim przerobie surowca, dlatego większość procesów technologicznych przeprowadzanych jest od wielu lat metodami tradycyjnymi, od których duże zakłady odchodzą, gdyż są mało wydajne. Dzięki tradycyjnym procesom technologicznym powstają produkty o naturalnych walorach smakowych i zdrowotnych. 




Tradycyjne procesy produkcji są mało skomplikowane, lecz bardzo kosztowne oraz wymagające czasu i cierpliwości pracowników, aby produkt w pełni spełniał walory jakościowe i zdrowotne. Do produkcji stosuje się tylko naturalne dodatki, przede wszystkim wyselekcjonowane żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, naturalne przyprawy ziołowe, wsady owocowe. Właściwy smak, zapach, wygląd jest wynikiem naturalnych procesów technologicznych i wysokiej jakości surowca, który pochodzi tylko z terenów zlokalizowanych w sporej części na obrzeżach Ojcowskiego Parku Narodowego.

Więcej o działalności mleczarni i jej zmianach w ostatnim czasie, o których dowiedziałyśmy się podczas wywiadu z prezesem OSM Skała można przeczytać tutaj.




Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń