Czy próbowałeś/łaś kiedyś wyrobów z OSM Skała?

Wywiad w OSM Skała

W dniu 26 kwietnia 2017 roku  odwiedziłyśmy OSM w Skale, gdzie przeprowadziłyśmy wywiad z prezesem spółdzielni – panem Mirosławem Poradowskim. Udało się nam dowiedzieć się dużo szczegółów związanych z działalnością firmy .
Ile mleczarnia obecnie zatrudnia  pracowników i ile zatrudniała wcześniej ?
-Już od kilku lat na stałe zatrudniamy około 66 pracowników .
Czy zmieniła się koncepcja działalności zakładu od momentu jego utworzenia ?
- Oczywiście, że się zmieniła, ponieważ każde przedsiębiorstwo musi dostosowywać się do nowych warunków rynkowych. Od momentu utworzenia spółdzielnia orientowała się przeważnie na rynek hurtowy  i było tak do niedawna, ale po wejściu do Unii Europejskiej zaczęliśmy zmieniać podejście do naszej produkcji i szczególnie do naszego rynku. Jeszcze kilka lat temu OSM Skała nie była rozpoznawana w Krakowie i jego okolicach. Teraz po kampaniach reklamowych i zmianie rynku jesteśmy doceniani przez konsumentów na tym terenie.
Jakie zmiany/innowacje były przeprowadzone w ostatnich latach ?
-Bardzo dużo tych zmian było, ponieważ jak powiedziałem wcześniej zmieniliśmy całą koncepcję zakładu, wymagało to starań i zmian. Opowiedzieć o wszystkich teraz nie starczy czasu, ale z najważniejszych, to przede wszystkim wymiana sprzętu, czyli całkowita modernizacja zakładu, także utworzenie nowej twarożkarni. Przy tym chcę zauważyć, że nie zmienialiśmy recepturę i technologię produkcji, została ona taka sama, jak była dawniej. Do tej pory nie dodajemy do produkcji żadnych konserwantów i wypełniaczy. Nasz produkt jest w pełni ekologiczny.
Jakie nowe produkty zostały wprowadzone na rynek w ostatnim czasie?
-Nie zmieniamy naszej produkcji i jej technologii od wielu lat,  ale jesteśmy otwarci na nowe propozycje. Z ostatnich nowości mamy  „Serek Smakosz Ziołowy”, który produkujemy i dostarczamy w całym województwie dla sieci sklepów „Biedronka” na jej życzenie. Dzięki tej współpracy produkcja tego serku wzrosła o 300%. Także w ostatnich latach produkujemy ręcznie robione   cukierki „Krówki”.
W jakich sklepach możemy kupić wyroby OSM Skała ?
- Orientujemy się na rynek lokalny, mamy tu swoich konsumentów i zapotrzebowanie. Jeżeli mówić w szczególności – to 90% swojej produkcji dostarczamy do Krakowa i jego okolic i 10% na Śląsk. Chcę także dodać, że dostarczamy nie tylko do sieci handlowych, ale i do niewielkich sklepów, które teraz niestety są wypierane z rynku przez duże sieci handlowe.
Jak mleczarnia przystosowuje się do nowych potrzeb konsumentów ?
- Przede wszystkim stawimy na jakość naszych produktów. Zależy ona od jakości surowca, czyli mleka i od technologii, czyli sposobu, który wykorzystujemy do produkowania. Przystosowujemy się w ten sposób, że staramy się zawsze mieć bardzo dobrą jakość i atrakcyjną cenę, ponieważ wiemy jak to jest cenione przez konsumentów.
Jaka jest obecnie konkurencja na rynku mleczarskim ?
- Nasza Spółdzielnia obecnie nie ma możliwości konkurować z dużymi przedsiębiorstwami, takimi jak Mlekpol czy Mlekowita, ponieważ mają one inną koncepcje, inny rynek, inny surowiec . OSM Skała obecnie konkuruje z przedsiębiorstwami średniego rozmiaru, ale na rynku mamy swoje miejsce i jesteśmy uznawaną mleczarnią.
Skąd pochodzi mleko, z którego powstaje produkcja ?
- Całość naszej produkcji pochodzi od naszych członków.
Jesteśmy w pełnym znaczeniu tego słowa – Spółdzielnią. Rolnicy z terenów Jury Krakowsko- Częstochowskiej są członkami naszego zakładu. Mimo tego, nawet w nazwach naszych produktów mamy czasami nazwy okolicy, z której pochodzi nasz surowiec np. „Twaróg Jurajski/Krakowski/Ojcowski” „Masło Skalskie Ekstra Tradycyjne” i td.
Jaki jest główny cel działalności mleczarni ?
- Uważam , że głównym celem jest przede wszystkim produkowanie wyrobów dobrej jakości, w dobrej cenie. Nasze produkty mają od lat ten sam smak.
Jak Pan widzi przyszłość Spółdzielni ?
-Trudno przewidzieć przyszłość, ale chcę dodać, że sytuacja ekonomiczna naszego zakładu w ostatnich latach się polepszyła. Podczas kryzysu przez 3 lata musieliśmy utrzymywać jakość produkcji, wypłacać dobre pensje pracownikom i rolnikom, nie podwyższać  ceny, jak to robili nasi konkurenci. Było to trudne, ale nam się udało.
Jak udało się utrzymywać zaufanie konsumentów przez tyle lat ?
- Moim zdaniem dobra jakość produkcji i technologii są najważniejszymi w naszej działalności,  dlatego staramy się nic nie zmieniać w naszych produktach i podtrzymywać jakość na dobrym poziomie.




Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń